COVID-19 SZŰRÉS

Antigén gyorsteszt egészségügyi

személyzet által végzett mintavétellel

 

Az antigén gyorstesztek egy antigén jelenlétét vagy hiányát detektálják. Ezek a tesztek viszonylag olcsók, gyorsan kivitelezhetők, és elvégezhetők az ellátásnyújtás helyén is (point of care – POC, például egy ápolási intézetben). Jelenleg az elérhető antigén tesztek érzékenysége lényegesen alacsonyabb, mint a molekuláris teszteké (PCR).  Az APHL antigén tesztekre vonatkozó ajánlásai csak a vírusfertőzés kimutatására szolgáló tesztekre vonatkoznak, és a fertőzöttség kimutatása nem feltétlenül korrelál a fertőzőképes állapottal. Jelenleg csak korlátozott mennyiségű adat áll rendelkezésre az antigén teszt pozitivitása, illetve a vírusátadási képesség között.

A SARS-CoV-2 antigén gyorstestek áttekintése

Az antigén teszteket általában garati, vagy orrüregi mintavétellel végzik, és a kenetet valamilyen transzport médiához adják.
az antigén tesztek a vírus specifikus fehérjéit célozzák, és ezek segítségével mutatják ki a fertőzést. Jelenleg az FDA által engedélyezett rapid antigén tesztek a SARS-CoV-2 nucleucapsid proteinjét célozzák.

Az antigén tesztek gyors kvalitatív eredményt adnak a SARS-CoV-2 jelenlétéről. Kvantitatív eredményt nem adnak.

a magas SARS-CoV-2 pozitivitású populációkban a pozitív tesztek a SARS-CoV-2 antigének jelenlétét igazolják, vagyis ez esetben a teszt a tesztalany fertőzöttségét jelzi, és valószínűleg a fertőzőképességet is indikálja, bár az ezt a korrelációt támogató adatok egyelőre még nem meggyőzőek a jelenleg elérhető rapid antigén tesztek kevésbé érzékenyek, mint a molekuláris tesztek.

Hamis negatív tesztek előfordulhatnak a valódi betegségprevalencia-adatoktól függetlenül. Indokolt esetben a rapid antigén teszt által produkált negatív eredményt érzékenyebb (PCR) molekuláris teszttel kell verifikálni.

A magas specificitás ellenére hamis pozitív tesztek is előfordulhatnak, leggyakrabban az alacsony átfertőzöttségi rátákat mutató populációkban. Ha hamis pozitív teszt gyanúja merül fel, az alanyt molekuláris teszttel (PCR) kell újratesztelni.

Coronavírus, COVID-19 direkt kimutatása (PCR teszt)

A SARS-COV-2 90 nanométer széles virus. Négy különböző fehérjéből valamint egy egyszálú RNS-ből épül fel, mely tárolja a vírus genetikai információját.
A négy fehérje közül egy a vírus lipid burokban található, onnan kinyúlva adja a koronaszerű külsőt. Két fehérje a “korona”
tüskék között helyezkedik el, a negyedik pedig a lipid membránon belül található, mely köré fűződik fel a 29900 nukleotidból álló RNS. Az emberi sejt és a vírus kapcsolata a sejtekfelszínén található ACE-2 fehérjéken (receptorok) keresztül történik.

A vírus burok második fehérjéje a sejtek felszínén lévő TMPRSS2 fehérje bontó (proteáz) enzimhez kötődik, igy válik lehetővé a vírus sejtekbe történő bejutása.

A sejtekbe jutva a vírus fehérje burka felbomlik, és az így kiszabaduló RNS a riboszómákhoz kapcsolódik, majd ezt követően beindul a replikaz(sokszorosító) enzim termelése. A replikaz enzim működése miatt a vírus RNS kópiák nagy
számban termelődnek. Az új vírus RNS kópia köré a négyféle fehérje összeszerelődése miatt kialakul az új fehérjeburok. Ezzel új, fertőzőképes vírusok jönnek létre, mely újabb sejteket képesek megfertőzni. Egyetlen emberi sejt 100-1000 új vírust képes “gyártani”.

Nem minden újonnan replikálódott RNS köré épül ki a fehérjeburok. Vannak u.n. szabad RNS-ek, melyek a véráramba, garat, illetve az orrváladékba kerülnek. Az itt feldúsuló RNS mintákból történik PCR (polimeráz láncreakcióval) a coronavírus RNS kimutatása, vagyis a coronavírusfertőzés igazolása.

Mai tudásunk szerint a fertőzést követő 5-6 nap között mutatható ki a COVID-19 vírus RNS az orr, illetve garat mintákból. Mai tudásunk szerint PCR technikával a coronavírus fertőzés a klinikai tünetek megjelenése előtt már 1-2 nappal bizonyítható.

Fontos: A mintavétel előtt 4-6 órával szigorúan tilos enni, inni (kávézni is), dohányozni, rágózni és fogat mosni (kórokozó hígulásának elkerülése miatt.)

Ellenanyag kimutatás vénás vérvételből

Mai tudásunk szerint a fertőzést követő 5-6 nap között mutatható ki a COVID-19 vírus RNS az orr, illetve garat mintákból. Mai tudásunk szerint PCR technikával a coronavírus fertőzés a klinikai tünetek megjelenése előtt már 1-2 nappal bizonyítható. Minden kórokozó, így a virus fertőzések után is beindul a szervezet védekező mechanizmusa, először az IgM, majd az IgG típusu ellenanyagok mutathatóak ki. Az ellenanyag tesztek mindig a kórokozó valamelyik specifikus fehérjéje ellen termelt ellenanyagokat mutatják ki.

A mai tudásunk szerint az IgM (korai) típusú ellenanyag a fertőzés után 8-9, az IgG típusu (késői) ellenanyag a fertőzés után 10-11 nappal mutatható ki a vérből ( teljes vér, vérszérum, vagy vérplazma)

Fertőzés után eltelt nap Mi mutatható ki Milyen mintából Módszer

Egyszerre hány minta vizsgálható

a laborban

Milyen hosszú a vizsgálat ideje a laborban

Hány napig mutatható

ki

5-6 Virus RNS orr és garat minta PCR 24 6-8 óra 2-3 hét
8-9 nap IgM ellenanyag vérminta ELISA több száz 25 perc

még nem

tudjuk, de valószínűleg néhány nap

10-11 nap IgG ellenanyag vérminta ELISA több száz 25 perc

még nem

tudjuk, valószínüleg hónapokig, évekig